#13 Žurnalista musí vědět všechno aneb Kteří jsou naši?

Proč mě posledních pár let přitahuje žurnalistické řemeslo? Jednoduše obdivuji novinářský všeobecný přehled.

Schopný žurnalista je na první pohled docela normální, nezajímavý a obyčejný člověk. Najednou ale začne sypat z rukávů a nohavic nejčerstvější informace o uprchlické krizi, ví, na čem teď dělá NASA, prohodí něco málo o tom, jak si vedou akcie Microsoftu, své názory obohatí o latinský citát a překvapí vás i se zítřejší předpovědí počasí pro Kuala Lumpur.

Proto se do sebe snažím ze všech možných novin, webů, knih, pořadů, filmů a dokumentů natlačit co nejvíce informací o světovém i domácím dění, abych si ve škole vůbec škrtla a jako bonus někoho oslnila svými širokými znalostmi u dvojky bílého.

To ovšem není ani zdaleka všechno. Žurnalistické pole působnosti sahá daleko dál a k všeobecnému přehledu navíc neodmyslitelně patří ještě jedna obávaná disciplína.

Sport.

Ačkoliv to není pravidlem, ženy mají z tohoto tématu často strach. Některé zástupkyně něžného pohlaví jednoduše nemají značnou dávku důvtipu, když se jedná o branky, body a vteřiny. Bohužel, i přes mou urputnou snahu porozumět všem štulpnám a červeným kartám se často ocitnu ve sportovních úzkých a bojím se, že budu vyslána napsat zprávu o sportovním klání. Dokud si totiž jako budoucí žurnalisté neujasníme, co jednou bude naším středem zájmu, píšeme, čas od času, úplně o všem.

To, že od sebe nerozeznám obří a superobří slalom a zdá se mi, že všichni adrenalinoví lyžaři a Ondrové Bankové prostě sjíždí Mount Everest, to by ještě takový problém nebyl. V těchto menších sportovních odvětvích má žurnalista ještě jaksi povoleno se ztrácet a informace dlouze dohledávat, nejde totiž o sporty s titulem národní.

Fotbal, v Čechách tak vznešený a uznávaný. Snad všichni muži v naší rodině byli  amatérskými fotbalisty a snad všechny už opravdu unavuje odpovídat mi na zvídavé otázky ohledně kopané. Pomocí figurek z Člověče, nezlob se! se mi snažili vysvětlit, co že je to ten ofsajd. Po mém ustavičném nechápání by mě ale nejraději vyhodili před domečkem.

Některé věci jsou mi ale jasné a chápu je. Třeba rohový kop se kope z rohu, a tak to má být, s tím problém nemám. Jiné kopy se ale kopou z různě velkých vápen a ty jsou legrační, tam se někdy protihráči obětavě postaví do řady a snaží se nepřijít k úrazu, některé partie dokonce pečlivě zakryjí. To se můžu smíchem potrhat a dědeček mě vykáže z obýváku, že se chovám jako malá.

Dalším důležitým a neopomenutelným sportem je hokej. Tady mám taky značné mezery, kterým postupem času přicházím na kloub. Někdy rozhodčí začne cvičit a máchat rukama jako na spartakiádě a potom si jde jeden z hráčů s chráničem, který mu chrání poslední řezák v ústech, sednout na trestnou lavici. „To nebylo hákování,“ vzteká se dědeček a já se vztekám taky, protože i když moc nevím, o co kráčí, emoce k tomu rozhodně patří.

V hokeji ale vždy sleduji národní tým, protože jsem jeden z těch svátečních vlastenců, který si na jednu stranu tváře (většinou zrcadlově) nakreslí vlajku naší zemičky a na druhou tvář si hrdě napíše šedesát osmičku. A tak prostě fandím, skáču, jsem nervózní a křičím góóóóól, jen většinou o trochu později než Robert Záruba.

Když tady tak sepisuji všechno, v čem si ohledně nejoblíbenějších týmových sportů u nás nejsem jistá, připadám si jako ještě větší sportovní barbar. Budu si v hospodě muset sednout častěji k našim budoucím sporťákům a tiše poslouchat, učit se a možná si i něco zapisovat. Potom už snad budu vědět více o základních sestavách a trestech do konce utkání. 

A jelikož se dnešní novináři ve svých klimatizovaných kávou prolitých kancelářích vyjadřují k situaci v Sýrii, k ceně pomazánkového másla a k poklesu turistů v Mohendžodaro, budu moci nakonec i já, když pochytím nějaký ten sportovní slang a novinářskou sebejistotu, oslnit napříště dědečka větou jako: „Dědo, Sparta podlehla pod náporem presujících Zlíňáků, tlačili jsme je, navíc výborná ofenzíva a gólman udělal nulu.“ 

Share this:

CONVERSATION

0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.