#5 Česko-vysokoškolský slovník

Jako malý usmrkaný prváček teď úspěšně odkládám vše, co souvisí se zkouškovým lednem, a sama sebe přesvědčuji, že už to, že jsem to dotáhla až k prvnímu zkouškovému, je důvod k oslavám. Víte proč?

Když do mého světa, co leží a běží někde kolem 50. rovnoběžky, vstoupila vznešená dáma jménem vysoká škola, znamenalo to spoustu nových otazníků v mé šedé kůře mozkové. Především jsem bojovala s disciplínou, kterou jsem sama pro sebe odborně pojmenovala TVŠ aneb DSP. 

Terminologie Vysoké Školy aneb Dělejte Si Poznámky je velmi zajímavá oblast soudobé vědy, která si zaslouží značnou pozornost. Řečeno jednoduše, osobně bych u zkoušky přidělovala body již za to, že jsem se na ni vůbec dokázala zapsat. Bodík navíc bych si zasloužila i za úspěšný překlad vysokoškolské hantýrky.

Abych začala pěkně popořádku, semestr není žádná psí rasa, ale jen takové normální pololetí, které chce znít důležitě. Chcete-li se ubytovat na kolejích, nechoďte s přihlašovacími lejstry na vlakové nádraží. S těmito fakty jsem byla samozřejmě obeznámena již delší dobu, na rozdíl od informačního systému školy, kde se virtuálně odehrává všechno, na co si vzpomenete. Celý život se těšíte na deníček jménem Index a pak vám to všechno nahradí a zkazí tyhle internety. Na miniaturních okýnkách se sotva čitelnými nápisy Výsledky opravných zkoušek a Studijní mezivýsledky závisí váš nebohý študácký živůtek. Názvy systémů jako IS a SIS se nenechejte zastrašit, o terorismus zde nekráčí, ač musím přiznat, že jejich (ne)funkčnost ve vás bude vyvolávat touhu spáchat nějaký brutální zločin.

Pilní studenti budou odměněni kredity, k všeobecnému smutku ale nejde o možnost telefonovat na účet univerzity. To, že na přednášce budete mít doktora, neznamená, že pokud se vám z přílišných studijních materiálů udělá šoufl, bude v rohu posluchárny sedět chlapík v bílém plášti připraven dát vám první pomoc. Většinou bude spíš předmět vyučovat, i když na medicínských oborech se možná první pomoci dočkáte.

Další termíny, které pro mě ztratily předešlý význam, jsou názvy dní. Už neplatí, že čtvrtek je malý pátek, a proto se může jít do hospody. Pondělí, úterý a středa jsou totiž další malé pátky a tak se vlastně nesocializuji u piva jen v pátek, protože už nemohu, nebo spíš nemusím.

Ubytovací stipendium neboli příspěvek na bydlení jsem pochopila docela rychle. Dá se zúročit jako dobře placená brigáda, musíte však zapátrat v rodokmenu, zda čirou náhodou nemáte předky někde hodně daleko od místa vašeho studia. Větší vzdálenost trvalého bydliště znamená větší příspěvek. Naštěstí jsem nikde pátrat nemusela, protože už jihovýchodní Morava je tady v metropoli velká exotika. Zalistovat v atlase museli spíše pracovníci na studijním, když jim mezi tisíci žádostí o stípko přistál na stole takový cizokraj. 

Pokud mě nějaký vysokoškolský název fakt baví, je to bezpochyby menza. Jít do menzy v mém případě znamená zvolit nejmenší zlo z nabízených pokrmů a poobědvat v místnosti o velikosti letištní haly. Po cestě třeba někoho přesvědčím, že mám opravdu IQ 160 a proto jdu do Mensy. Bohužel, není menza jako Mensa a sytý hladovému nevěří.

Místo toho, abych teď pročítala skripta, psala seminárky, sbírala kredity, plnila zápočty, skládala zkoušky, konzultovala mou práci s profesory, doktory, doktorandy a magistry, s kolegy studenty řešila ERASMUS, SIS, stipendia a blivajzy v menze a vůbec dělala vše proto, abych se vyznala v té spletité vysokoškolské džungli, tak se tu úspěšně zaobírám pisálkováním a fňukáním nad tím, že jsem z toho jelen.

Share this:

CONVERSATION

9 komentářů:

  1. Mám to velmi podobně, také jsem v prvním ročníku na vysoké škole. Stále nevím, která bije :)

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu vás uklidnit, jsem ve druháku a také nevím, co dělám:D povedený článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já si myslela, že si zvyknu:D Moc děkuji!

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  3. Jeden frajer kdysi konstatoval: "Vím, že nic nevím."...

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.