#3 Zdálo se mi, že umím létat

Na světě je spousta věcí, které asi nikdy nepochopím. Nechápu, proč a nač mají muži často dlouhé a husté řasy jako mrkací panenky. Nechápu, proč si nemůžu nechat prozvonit peněženku. Nechápu, proč se musí přibírat zrovna z čokolády a taky nechápu lineární algebru. Pokud ale něčemu opravdu nerozumím, jedná se o sny a snění.

Jasně, když večer sledujete v televizi Godzillu a pak vám ve snu uprostřed spánku kolem třetí ráno zazvoní u branky desetimetrová obluda s košíčkem lívanců, to je ještě věcí docela pochopitelnou. Pokud jste bezhlavě zamilovaný/zamilovaná do souseda/sousedky a máte dokonalý přehled o tom, kdy chodí vynášet odpadky, navíc si vedete zápisky, v kolik hodin se sprchuje, tak je pro mě stále pochopitelné, že v noci sníte o tom, jak se držíte pevně za ruce a utíkáte společně přes kalifornskou písečnou pláž do divokých vln blankytně modrého moře. U toho se oba potutelně usmíváte a váš protějšek ve snu dokonce i ví, jak se jmenujete.

Mám ale na mysli sny o něco tajemnější. V některém z časopisů pro ženy (ať už to byl ten, co má glanc, nebo byl vhodný pro každou ženu a její život), a jehož cena se především odvíjela od hodnoty přibalené rtěnky a vzorku krému Q10 na vrásky kolem očí, jsem se dočetla o významu jednotlivých snů či snad nočních můr.

Padání. Jestli se vám někdy zdálo, že nekontrolovatelně padáte do rokle, nevidíte, neslyšíte a polykáte andělíčky, podle odborníků na sny to znamená, že nemáte kontrolu nad jedním aspektem svého života. Když vezmu v potaz fakt, že mě tato noční můra provázela každou noc, když mi bylo šest, mým nezvládnutým životním aspektem bylo asi to, že se mi nedařilo nakreslit pěkného koníka.

Létání. Pokud se ve snu pohybujete v oblacích a můžete své síly měřit s Petrem Panem, toužíte podle odborníků pravděpodobně po větší svobodě a cítíte se svázáni a pod tlakem. Nicméně, je docela fajn se proletět aspoň takhle v noci, ušetříte za letenky. Letiště, které sdílíte s partnerem, konečně najde své pravé využití.

Pronásledování. Jeden z nejobvyklejších snů, kdy vás pronásleduje přízrak nebo třeba kolega z práce. Výkladem tohoto typu snu je neustálý/opakovaný útěk před něčím, co vás sužuje, a je třeba postavit se této situaci čelem. Vidíte, je to úplně prosté. Stačí si to v životě vyřešit a pronásledování ve snech už vás trápit nebude. Leda, že by vás ta noční hra na kriminálku Las Vegas bavila. To po tom svůj život vůbec neměňte a vesele si ve snu užívejte zájem temného pronásledovatele.

Sny jsou jednoduše jedna velká neznámá. Fantazie pracuje nepřetržitě na plné obrátky a vědci pak nevědí co s tím. Osobně ale doporučuji sny lucidní, tedy ty, které si člověk dokáže sám ovládat. Není nad to, když si před spaním naplánujete na dnešní noc výpravu do jurského parku, osudové rande nebo budete jen tak podřimovat a mít legraci z těch, kteří se sny až moc zabývají či je bláhově vědecky měří, nebo o nich dokonce fejetonisticky špekulují.


Share this:

CONVERSATION

2 komentářů:

Používá technologii služby Blogger.